Mücevherlerinizi çok uzun süre kapalı, havasız ortamlarda (kasa, çelik vb.) tutmayınız. Oksijensiz ortamlar mücevher yüzeyinde okside olup renk atmasına sebep olabilir. Takılarınızı asitli bileşimler, çamaşır suyu, aseton ve benzeri kimyasallar içeren maddelerden uzak tutunuz. Bulaşık deterjanları ve el kremleri bile mücevherinizi doğal görüntüsünden uzaklaştırabilir. Yine saç spreyleri ve kozmetikler başta incili mücevherlerinize zarar verebilir. Bu gibi işlemlerden sonra ürünleri flanel veya benzeri yumuşak kumaşlar ile temizleyebilirsiniz. Temizlik ve benzeri rutin ev bahçe işlerine başlamadan, spor yapmadan ve klor içeren yüzme havuzlarına girmeden önce mücevherlerinizi mutlaka çıkarınız. Mücevherlerinizi birbirine temas etmeyecek şekilde ya orijinal ambalajında ya da ya da bir kutuda birbirinden bağımsız olarak saklayınız. Kıymetli taşların bulunduğu ürünler diğer mücevherlerinize temas ettiğinde çizilmelere yol açabilir.
Pırlantalar en sert maden olsalar da, her zaman en güzel şekilde görünmelerini sağlamak, değer kaybı veya zarardan koruyabilmek için pırlantalara özel bakım yapılması gerekmektedir. Doğada, bir elmasın kristalleşmesi için milyonlarca yıllık ısı ve basınç gerekir. Bu durum mücevherlerinizin mümkün olan en iyi şekilde bakımının yapılmasını ve en parlak şekilde korunmasını gerektirir.
Bir birim amonyak ve altı birim ılık sudan oluşan bir solüsyon hazırlayınız. Fırçalayınız.
Herhangi bir yumuşak ev tipi sıvı deterjan kullanarak bir küçük kaba ılık köpük hazırlayınız. Klor ihtiva eden herhangi bir temizleyici madde kullanmadığınızdan emin olunuz. Sabun köpüğü oluşturuncaya kadar fırçalayınız. Mücevherinizi,bir süzgeç üzerine koyarak ılık su ile durulayınız.
Bir birim çok yumuşak bulaşık deterjanı ve dört birim soğuk sudan oluşan bir solüsyon hazırlayınız. Yarım saat mücevheri bu solüsyonda bekletiniz. Daha sonra çıkarıp fırçalayınız. Parçaları yeniden solüsyondan geçiriniz. Yukarıda belirtilen solüsyonlardan herhangi birini hazırlayınız. Yumuşak ve metalik olmayan bir fırça ile mücevherinizin yuva, tırnaklar ve sivri uçlar etrafındaki kirini yumuşak dokunuşlarla temizleyiniz. Kağıt havlu ile kurulayınız.
Yukarıdaki temizlik yöntemleri dışında düzenli profesyonel temizlik önerilir. Özellikle eğer her gün takılıyorlarsa parlaklığını azaltan kir, makyaj ya da benzeri maddeler üzerlerinde kolayca birikebilir. Birçok kuyumcu profesyonel temizlik sağlamaktadır. Eğer pırlantanızın ciddi bir çatlağı ya da inklüzyonu varsa yüksek frekanslı temizleyiciler kullanmaktan kaçının. Bu temizleyicilerin titreşimleri bu tarz inklüzyonları genişletebilir.
Bir pırlantayı ne çizebilir? Başka bir pırlanta. Bu tarz çizilmeleri önlemek için mücevher kutunuzdaki pırlanta mücevherleri ayırın. Pırlantalar özellikle inci gibi yumuşak diğer değerli taş ya da mücevherleri de çizebilirler. Mücevherlerinizi kağıt mendile sararak küçük bir plastik torbada ya da kese içinde saklayınız. İnci, zümrüt gibi değerli taşların canlılığını kaybetmemesi için hava alması ve ten teması gerektiğinden uzun süreli kapalı bırakmayınız. Pırlantalar her ne kadar sert olsalar da özellikle ince uç kısımlarda kırılgan olabilirler. Kaba işlerle uğraşırken mücevherinizi kullanmayınız ya da takmayınız. Mücevherlerinizi güçlü klorlu çamaşır suyu ile temas etmesine izin vermeyiniz. Bu, mücevherinize zarar vermez ama metal renginin matlaşmasına ya da bozulmasına neden olur.
Bir pırlantayı kırmaktan daha üzücüsü onu kaybetmektir. Temizlik yaptıracağınız zaman kuyumcunuzdan mücevherinizin montörünü kontrol etmesini isteyiniz ve taşınızın güvende olduğundan emin olunuz. Eğer sabit görünmüyorsa hemen tamire veriniz. Ayrıca pırlantaları kolayca bükülebilen 24 ayar altın gibi yumuşak metallere monte ettirmekten sakınınız.